Utvärdering av hästars rörelsemönster vid longering.

  • Status Avslutat
  • Beviljade medel 190 000
  • Projektnummer H1047100
  • Ansökningsår 2010
  • Slutrapport 28 augusti 2012

Sammanfattning av slutrapport
Hos många friska hästar som longeras blir huvud- och bäckenrörelsen naturligt asymmetrisk vilket skulle klassats som en hälta om den setts på rakt spår. Den tydligaste asymmetrin liknar en hälta på det inre bakbenet. Kompensatoriska hältmekanismer förekommer även vid longering och en bakbenshälta kan ge upphov till en tydlig nickrörelse med huvudet.

Överensstämmelsen mellan erfarna veterinärers hältbedömning vid longering är endast acceptabe men kan förättras med ökad kunskap om halta och ohalta hästars rörelser på volt.
Ett skrämmande stort antal av de ”friska” ridhästar som undersöktes uppvisade asymmetrier i storleksordning med de hältor som utreds på kliniker. Mer forskning krävs då detta kan vara ett stort potentiellt djurskyddsproblem men även ett stort problem om många ”friska” hästar behandlas i onödan. Epidemiologiska studier, för att se om asymmetrierna är träningsrelaterade, i kombination med studier för att utröna om asymmetrierna är smärtutlösta kan ge svar på dessa frågor.

Populärvetenskaplig sammanfattning
Utvärdering av hästars rörelsemönster vid longering

Marie Rhodin och Karin Roethlisberger Holm

Syfte med studien
Målet var att ta reda på hur stor överensstämmelsen respektive variationen är mellan erfarna hästveterinärers bedömning av lindriga hältor på volt. Genom att studera hur hästens rörelsemönster påverkas av det böjda spåret, för så väl ohalta som halta hästar, kan sedan kunskapen om detta användas för utbildning av veterinärer, vilket kan ge en mer enhetlig bedömning och därmed säkrare diagnostik. Syftet var även att få en uppfattning om hur den svenska ridhästpopulationen ser ut med avseende på asymmetrier/hältor.

Resultat
Hos många friska hästar som longeras blir huvud- och bäckenrörelsen naturligt asymmetrisk vilket skulle klassats som en hälta om den setts på rakt spår. Man måste ta hänsyn till denna “voltasymmetri” när man bedömer hästars rörelser vid longering. Den tydligaste asymmetrin som sågs var en som liknade en hälta på det inre bakbenet. Man kan dock inte förvänta sig att friska hästar rör sig likadant i de två varven då många hästar visar en tydlig ”sidighet”. Kompensatoriska hältmekanismer som studerats på rakt spår förekommer även vid longering. En bakbenshälta kan ge upphov till en tydlig nickrörelse med huvudet vilket kan misstas som en frambenshälta. Även dessa asymmetrier måste man ta hänsyn till när man bedömer halta hästar på böjt spår.

Överensstämmelsen mellan erfarna hästveterinärers subjektiva bedömning av hältor när hästar travar på volt är endast acceptabel och blir inte påtagligt bättre då veterinären har en specialistutbildning inom häst. Ökad kunskap om halta och ohalta hästars rörelsemönster på volt kan förhoppningsvis ge en bättre överensstämmelse mellan veterinärer om denna kunskap sprids. Det kan finnas ett behov av en objektiv rörelseanalys som komplement till klinikern och i all ortopedisk forskning där hältor är av intresse.

Ett skrämmande stort antal, 66 %, av de ”friska” ridhästar som undersöktes uppvisade asymmetrier på rakt spår i storleksordning med de hältor som utreds på kliniker. Andelen asymmetriska hästar ökade vid longering. Vi vet inte i vilken omfattning dessa funna asymmetrier är smärtutlösta och påverkar hästens välfärd och prestation. Antingen utreds många hästar onödigt mycket i vår strävan efter perfekt symmetri, något som väldigt få hästar kan uppnå, eller så tränas och tävlas många hästar som borde behandlas för smärtsamma ortopediska lidanden.

Material och metoder

Fyra studier ingick i projektet där rörelsemönstret hos ett stort antal hästar, både friska och halta, studerades vid longering. Ett rörelseanalyssystem som mäter symmetrin i huvudets och korsets rörelse (vilka är en bra indikator på fram- respektive bakbenshälta) användes för att få en objektiv beskrivning av hästens rörelser. Ett webbaserat test, med filmer på ohalta och halta hästar, utfördes av 43 erfarna hästveterinärer och resultatet användes för att studera variationen mellan veterinärer som bedömer hältor vid longering.
I en av studierna inducerades hältor på hästar som longerades för att studera hur graden av hälta påverkas av det böjda spåret samt för att studera om kompensatoriska hältmekanismer förekommer på volt.

Slutsats och råd till näringen eller behov av vidare studier
Ett överraskande resultat är det stora antalet hästar som anses friska av sin ägare men ändå rör sig asymmetriskt. Detta är ett område som kräver mycket mer forskning då detta kan vara ett stort potentiellt djurskyddsproblem men även ett stort problem om många ”friska” hästar utreds och behandlas i onödan. Epidemiologiska studier där hästar studeras över tid, för att se om asymmetrierna är träningsrelaterade, i kombination med studier för att utröna om asymmetrierna är smärtutlösta kan ge svar på dessa frågor.

Finansiärer och samarbetspartners