Hästens roller i olika former av människovård

  • Status Avslutat
  • Beviljade medel 266 000
  • Projektnummer H1247027
  • Ansökningsår 2012
  • Slutrapport 30 januari 2015
  • Organisation Ersta Sköndal högskola
  • Huvudsökande Gunilla Silfverberg
  • E-postadress gunilla.silfverberg@esh.se
  • Telefon 08-555 050 48

roll i hästunderstödd terapi. I enlighet med Delphi-metod skickades frågeformulär ut till två expertgrupper, en bestående av internationella forskare och en av svenska certifierade ridterapeuter. Frågorna som skulle besvaras var dels vilken roll eller vilka roller experterna ansåg att hästen kunde ha i hästunderstödd terapi och vad som karaktäriserade denna/dessa roll(er), dels vilka egenskaper hos en häst som är önskvärda för hästunderstödd terapi. Svaren visade att hästen tillskrevs flera olika roller. Att skapa motivation verkade gälla generellt för hästunderstödd terapi. För terapi som syftar till att stärka fysiken stimulerar hästen rörelse. I psykoterapi fungerar hästen som en jag-stärkare eller isbrytare för personer som undviker mänsklig kontakt. Viktiga egenskaper hos hästen var en bra karaktär, ett lugnt temperament och att hästen tyckte om att vara med människor.

Hästunderstödd terapi bedrivs i ökande utsträckning men hästens specifika funktion som terapeutisk resurs är otillräckligt utredd. I projektet undersöks vilka benämningar som kan vara adekvata för de komponenter som i går i behandling där häst medverkar. Är den medterapeut, coach, vän eller anknytningsobjekt? Delphimetod används, föregången av en litteraturstudie för att fastställa en frågemall som skall skickas till nationella och internationella experter inom olika områden, som vanligen inte kommer i kontakt med varandra (etologer, psykologer, sjukgymnaster m.fl.). Studien syftar till att klargöra de olika roller hästen har i olika former av vård, socialt behandlingsarbete och rehabilitering. Den fyller i luckor i begrepps- och teoribildningen på området och kommer på så sätt att underlätta en diskussion mellan olika vetenskapliga discipliner om framtida forskningsmål, strategier och metoder för hästens mederkan i olika former av humanvård.

Det finns forskningsresultat som visar på fördelar med hästunderstödd terapi, men vad hästen egentligen gör i olika terapier har det inte forskats närmare om. Därför har denna studie utförts om vilka begrepp man kan använda för att beskriva hästens roll i människovård och behandling. Internationella experter och svenska certifierade ridterapeuter ombads svara på frågan om vilken roll eller vilka roller som hästen kan ha i olika typer av terapi. Dessutom frågades det efter vilka egenskaper som var önskvärda hos en häst i hästunderstödd terapi.
Nyttan med studien är en djupare förståelse för det som gör hästunderstödd terapi unikt jämfört med andra terapier, nämligen att hästen medverkar. Den kunskapen kan användas i marknadsföring av hästunderstödd terapi.
Bland svaren kan utläsas att hästen kan tillskrivas flera roller i hästunderstödd terapi. Dessa kan vara generella eller specifika. En generell roll var att skapa motivation till att genomgå terapi. Mer specifika roller var stimulans till rörelse i de terapier som hade som syfte att stärka fysiken eller rollen som samtalsämne eller isbrytare i psykoterapi.
De egenskaper som angavs för hästen var att ha en bra karaktär, att den tycker om att vara med människor, är lugn och har en jämn, följsam gång. Det angavs också att det är bra om hästen känner av eller är lyhörd för hur personerna närmar sig och handskas med hästen. Då kan hästen ge snabb feedback till den som behandlas. Storleken på hästen var också viktig i syfte att matcha den mot storleken på ryttaren.

Finansiärer och samarbetspartners