Hästens och människans välfärd och värdighet

  • Status Avslutat
  • Beviljade medel 374 500
  • Projektnummer H-16-47-177
  • Ansökningsår 2016
  • Slutrapport 29 juni 2018
  • Organisation Ersta Sköndal högskola
  • Huvudsökande Henrik Lerner (Sverige)
  • E-postadress henrik.lerner@esh.se
  • Telefon +46(0)76636 51 63

Den här studien utvecklar Martha Nussbaums förmågemodell så att det kan användas till att etiskt utvärdera både människans och hästens välfärd och värdighet i hästunderstödd terapi. Studien visar att det är fullt möjligt att använda sig av en modifierad version av förmågemodellen. Det som är den springande punkten har varit kunskapen om hästens kognition, men genom vår analys av vetenskaplig litteratur så är det fullt möjligt att utarbeta ett etiskt utvärderingsinstrument.

Projektet syftar till att utveckla ett utvärderingsinstrument för hästunderstödd terapi som tar hänsyn till både hästens och människans välfärd och värdighet. Genom detta instrument underlättas bedömningen av om verksamheten bidrar till ett gott liv för såväl hästen som människan. Om en verksamhet i sin struktur inte motarbetar någon av delarna i instrumentet, kan den sägas ha en viss etisk kvalitet. Om den dessutom gynnar flera delar, är den etiska kvalitén ännu högre. Utvärderingsmodellen kommer att vara lätt att applicera på olika typer av befintliga verksamheter och även att använda i planeringen av nya.

Sedan början av 1950-talet har hästunderstödd terapi (HUT) blivit alltmer populärt. Fram till dags dato så saknas tydliga och enkla utvärderingsinstrument där man kan utvärdera välfärd och värdighet hos både människa och djur i verksamheten. Den här studien har velat råda bot på detta genom att utgå från förmågemodellen som utvecklats av Martha Nussbaum. Förmågemodellen bygger på tio förmågor som alla måste vara närvarande i acceptabel grad för att en individ skall kunna ha ett gott liv. I denna studie har modellen anpassats till häst och HUT för att kunna göra en utvärdering av hela verksamheten. Målsättningen har varit att skapa ett instrument som klargöra om en verksamhet inom HUT är etiskt acceptabel eller etiskt god med hänsyn tagen till både häst och människa.
Den viktigaste delen inom projektet har varit att syntetisera den litteratur som finns om hästars kognition och beteenden för att kunna säga något om hur hästars välfärd och värdighet kan sammankopplas med förmågemodellen. Även om den litteraturen är delvis bristfällig så har vår analys möjliggjort att ett sådant utvärderingsinstrument kan utvecklas.
En första version kommer att publiceras på Ersta Sköndal Bräcke högskolas hemsida under hösten 2018.

Finansiärer och samarbetspartners