Hälta eller lateralitet: när är en rörelseasymmetri betydelsefull?

  • Status Avslutat
  • Beviljade medel 1 020 750
  • Projektnummer H-17-47-286
  • Ansökningsår 2017
  • Slutrapport 30 juni 2020
  • Organisation Swedish University of Agricultural Sciences
  • Huvudsökande Marie Rhodin (Sweden)
  • E-postadress marie.rhodin@slu.se
  • Telefon 018-672194

En longitudinell studie har visat att unga otränade rid- och travhästar, 73 % respektive 88% rörde sig asymmetriskt vid studiens start. Vi vet inte om asymmetrierna är orsakade av smärta eller om det är en medfödd naturlig lateralitet. Genom att initiera datainsamling om hästarnas lateralitet samt rörelseasymmetrier i två långtidsstudier av unga hästarna samt i en grupp av föl och högpresterande ridhästar har vi samlat in stora mängder data. De preliminära resultaten visar att rörelseasymmetrier är väldigt vanliga hos föl medan lateralitet verkar vara mer ovanligt både hos föl och unga ridhästar. Hos högpresterand ridhästar fanns inget samband mellan rörelseasymmetrier och ryttarens uppfattning om hästens lateralitet. Vi har inte kunnat påvisa att det finns en tydlig lateralitet hos hästar som orsak till rörelseasymmetrier. Därför är det viktigt att man vid hältutredningar använder diagnostiska bedövningar för att säkerställa att en häst med rörelseasymmetrier har ont.

Lateralitet, höger- och vänsterhänthet, är ett välkänt asymmetriskt fenomen hos både människor och djur, inkl. häst. Samtidigt är hälta orsakad av ortopedisk skada en vanlig orsak till rörelseasymmetri. I vår studie av ridhästar i träning hade 73% ett asymmetriskt rörelsemönster vilket väckte frågan om asymmetrin var orsakad av en naturlig lateralitet eller smärtutlöst hälta? Därför har det initierats två studier där unga rid- och travhästar följs över tid för att se när asymmetrier utvecklas. Vid rekryteringen av de första 50 unga hästarna visade det sig även här att 70% rörde sig asymmetriskt. Då det förekommer utvecklingsrubbningar som ger upphov till hälta vet vi fortfarande inte om dessa asymmetrier kan vara medfödda eller är orsakade av smärta. Det saknas en mycket viktig pusselbit, om föl kan födas med asymmetrier? Vi föreslår därför en unik studie som undersöker kopplingen mellan rörelseasymmetrier och lateralitet hos föl, unga hästar i träning samt högpresterande vuxna hästar.

Ortopediska sjukdomar hos hästar är vanliga och visas ofta som en hälta. Den subjektiva bedömningen av hältor är svår med låg samstämmighet mellan veterinärer. Därför har metoder att mäta hältor (rörelseasymmetrier) utvecklats. Med ny sensorteknik kan symmetrin i hästens rörelsemönster mätas enkelt även i fält. I en studie av ridhästar i träning hade 73% ett asymmetrier i rörelsemönster vilket väckte frågan om det är orsakat av smärta och relaterat till träningen av hästarna? Därför initierades en långtidsstudie av unga otränade hästar för att se när asymmetrierna uppstod. Vid rekryteringen av de unga rid- och travhästar visade det sig att även 73% respektive 88% av hästarna rörde sig asymmetriskt vid studiens start innan de hade påbörjat sin träning. Då det förekommer utvecklingsrubbningar som ger upphov till hälta hos unga hästar vet vi inte om asymmetrierna kan vara orsakade av smärta eller om det finns en annan orsak till asymmetrierna. Lateralitet, höger- och vänsterhänthet, är ett välkänt fenomen hos människor som ger upphov till asymmetrier i rörelsemönstret. Lateralitet har även påvisats hos djur och man tror att det kan vara medfött. Vi saknar en mycket viktig pusselbit om lateralitet för att förstå uppkomsten av rörelseasymmetrier. Kan ett föl födas med en naturlig rörelseasymmetri och finns det en koppling till fölets lateralitet? Därför ville vi studera förekomsten av rörelseasymmetrier och lateralitet hos föl och kopplingen dem emellan men även i äldre populationer av hästar. Genom att initiera datainsamling om hästarnas lateralitet i två långtidsstudier av unga trav- och ridhästar samt i en grupp av högpresterande ridhästar har vi samla in stora mängder data. Det kvarstår data att analysera men de preliminära resultaten visar att rörelseasymmetrier är väldigt vanliga hos föl medan lateralitet verkar vara mer ovanligt både hos föl och unga ridhästar. Hos högpresterande ridhästar fanns inget samband mellan rörelseasymmetrierna och ryttarens uppfattning om hästens sidighet. Vi har därmed inte kunnat påvisa att det finns en tydlig lateralitet hos hästar som orsak till rörelseasymmetrierna. Därför vet vi ännu inte om det finns andra orsaker än smärta till rörelseasymmetrier. Det är viktigt att man vid hältutredningar använder diagnostiska bedövningar för att säkerställa att en häst med små rörelseasymmetrier har ont.

Finansiärer och samarbetspartners