Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastforskning.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till paola.squassina@hastnaringen.se

Förbättrad syrsättning av blodet under hästnarkos: optimering av ventilations/lungblodflödematchningen med kväveoxid

Summering av slutrapport

I veterinärmedicinsk praktik har det visat sig riskfyllt att söva hästar. Syrebrist som uppstår när hästen är sövd och placerad i ett onormalt kroppsläge kan vara en bakomliggande faktor. Med hjälp av scintigrafi har vi visat att blodflödet förändras och syresättningen av blodet försämras när stora delar av lungan komprimeras under vikten från de tunga bukorganen. Det har visat sig svårt att förbättra lungfunktionen med vanlig övertrycksandning. Däremot förbättras syresättningen av blodet om hästen får andas kvävemonoxid (NO) i form av en puls i början av varje inandning (PiNO). Syretrycket i artärblodet stiger direkt och förbättringen kvarstår så länge som PiNO ges, både hos friska hästar och kolikhästar under bukkirurgi. Av säkerhetsskäl har vi även studerat uppvakningsfasen och konstaterat att hästarna vaknar utan komplikationer efter avslutad PiNO-behandlingen och syresättning är bättre hos behandlade hästar under denna kritiska period. Metoden är nu färdig för kliniskt användning.

Populärvetenskaplig redovisning

Syfte med studien

Syftet med studien var att undersöka om tillförsel av en gas, kvävemonoxid (NO), kunde förbättra lungfunktionen och syresättningen hos sövda hästar.

Bakgrund

Att söva ett djur innebär alltid risker, men att söva en häst är avsevärt mer riskfyllt än att söva ett mindre djur. En frisk häst löper minst tio gånger högre risk att avlida i samband med narkos jämfört med en hund eller en katt. En undersökning utförd på mer är 35 000 hästnarkoser i Europa visade att risken för dödsfall i samband med narkos är 1,9 procent. När hästen sövs och den stora tunga kroppen placeras på sida eller i ryggläge försämras syresättningen av blodet. Lungan pressas samman under tyngden av de tunga bukorganen och syresättningen i blodet sjunker till farligt låga nivåer. I samband med kolikoperationer är dödsfallsrisken ännu högre, upp mot 10 procent, på grund av att hästen hålls sövd under flera timmar och att den är sjuk redan innan den sövs. Många kolikhästar har påverkad cirkulation och ämnesomsättning redan före operationen pga stress och smärta. Efter operationen kan hästen få problem att resa sig på grund av sämre muskelfunktion, orsakad bl.a. av höga mjölksyranivåer. Dålig syreleverans till muskulaturen, dvs. ett lågt syreinnehåll i blodet i kombination med ett försämrat blodflöde, är den troliga orsaken. Att sörja för en god syresättning av blodet hos sövda hästar är förhoppningsvis ett sätt förbättra överlevnaden efter operationer, och dessutom minskar risken för postoperativa sårinfektioner.

Metod

Kvävemonoxid (NO) är en substans som finns naturligt i kroppen och som styr olika funktioner. Kvävemonoxid kan även andas in i form av en gas. I den aktuella studien har effekterna av ”pulsvis inandat kvävemonoxid” (PiNO) utvärderats för att se om metoden kan användas som behandling vid otillräcklig syresättning under allmän anestesi av både friska hästar och sjuka kolikhästar. I studien har blodets innehåll av syre mätts med blodgasanalys och fördelningen av blodflödet i lungan har registrerats med nuklearmedicinsk teknik.

Resultat

Kvävemonoxid som tillförs pulsvis tillsammans med narkosgasen omfördelar blodflödet i lungan under allmän anestesi på häst. Med scintigrafi teknik på friska hästar har vi visat att blodet styrs om från de undre sammanfallna lungdelarna till de övre välventilerade lungdelarna när hästarna får PiNO, dvs. blodet styrs mot gravitationen, vilket resulterar i en förbättrad syresättning av blodet. Hästar som buköppnats på grund av akut kolik behandlades med PiNO under narkosen, och syresättning och mjölksyranivåer i blodet jämfördes sedan med en kontrollgrupp som inte fick denna behandling. Ingen förändring av vare sig syresättning eller mjölksyranivåer sågs under anestesin i kontrollgruppen. Däremot förbättrades syreinnehållet i blodet hos samtliga hästar som fick PiNO. Samtidigt som syresättningen förbättrades sjönk mjölksyranivåerna hos de behandlade hästarna. Förhoppningen är att förbättrad muskelfunktion ska leda till att hästarna lättare kan resa sig efter avslutad operation. Inga biverkningar kunde ses och slutsatsen är att PiNO verkar vara en säker och effektiv metod för att behandla syrebrist i blodet hos både friska hästar och kolikhästar vid bukkirurgi.

Slutsatser med nytta för och råd till näringen

Tack vare stöd från Stiftelsen Hästforskning har en effektiv och förhållandevis enkel klinisk metod för att förbättra syresättningen hos hästar vid allmän anestesi utvecklats. Vårt långsiktiga mål är att behandling med pulsad inandad kvävemonoxid ska förbättra omvårdnaden och patientsäkerheten i samband med operation av hästar.