Stiftelsen Hästforskning (SHF) välkomnar nu forskningsansökningar i den årliga öppna utlysningen. Steg 2 i utlysningen öppnar den 2 september och stänger den 1 oktober kl. 14.
Årets utlysning är på totalt 14 miljoner svenska, varav uppskattningsvis 4 MSEK till nya projekt och 10 MSEK till pågående projekt förutsatt beviljad fortsättningsansökan. Utlysningen omfattar även 10 miljoner norska kronor, varav uppskattningsvis 6 MNOK till nya projekt och 4 MNOK till pågående projekt förutsatt beviljad fortsättningsansökan. 60 procent av utlysningens medel är avsatt för programområdet veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap och 40 procent är avsatt för programområdet samhällsvetenskap och humaniora.
Samverkansprojekt mellan Sverige och Norge uppmuntras, samt samverkan mellan kompetensområden/institutioner och med näringen. Helnorska projekt är också välkomna att söka medel, såväl som helsvenska. Samtliga delar från Stiftelsen hästforsknings forskningsprogram täcks inom den aktuella utlysningen, innefattande samtliga av hästnäringens olika utövningsområden såsom exempelvis, trav, galopp, ridsport och annan hästverksamhet. Stiftelsen förbehåller sig rätten att utöva portföljtänk.
Ansökningsförfarande
Observera att samtliga ansökningar skall använda mall för forskningsansökan som återfinns på stiftelsens hemsida för steg 1 samt steg 2, denna mall används från 2023 också för norska delar av SHF-forskningsprojekt vid registrering hos Norges forskningsråd.
Utlysningen sker i två steg. Steg 1 görs i form av en kortare skiss över projektidén med fokus på relevans för hästen och hästnäringen. Ett antal sökande går vidare till steg 2 och ska då skicka in en fullskalig forskningsansökan. Ansökningen skrivs på engelska både i steg 1 och steg 2 med en sammanfattning på svenska eller norska.
Observera att maximalt påslag för svenska overhead kostnader (OH) är 25 % på löner och förbrukningsmaterial, sökt OH kan aldrig överstiga faktiska kostnader.
Om ett projekt är i behov av att använda försökshästar/personer behöver det anges varför och på vilket sätt redan i steg 1, utifrån de tre R:en (Reduce, Refine, Replace). För samtliga ansökningar bör en tydlig metodbeskrivning gällande antal hästar/personer som planeras att studeras tydligt anges. Ansökan skall även tydligt redogöra för hur förväntade resultat skall spridas till praktiska hästnäringen/hästägarna och hur projektet planerar att arbeta för att projektresultaten tillämpas praktiskt i densamma.
Medel kan sökas som maximalt 1 miljon per år i 3 år. För samverkansprojekt mellan Sverige och Norge kan denna summa sökas i båda länder i respektive valuta. En ansökan per huvudsökande och utlysning tillämpas. Huvudsökande skall vara disputerad eller motsvande och kopplad till en svensk eller norsk forskningsmiljö. För vidare instruktioner se stiftelsens handbok. Ansökningar som inte följer handbokens instruktioner kommer automatiskt att avslås.
För samverkansprojekt mellan Sverige och Norge samt helnorska projekt återfinns särskilda instruktioner i stiftelsens handbok samt i ansökningsformuläret.
Informationsmöte kring årets utlysning med tid för att ställa frågor kring ansökningsförfarandet kommer anordnas den 16 April, kl 10-12. Anmälan till infomötet skickas till Lina.Bengtsson@lantbruksforskning.se senast 1 vecka innan mötet.