Sambandet mellan rubbningar i aminosyrametabolismen och utvecklandet av insulinresistens vid diabetes typ 2-liknande tillstånd hos häst
Summering av slutrapport
Sammanfattning av slutrapport
I vilken utsträckning aminosyrametabolismen är påverkad hos hästar med insulinresistens är inte känt. Den experimentella modell vi utvecklat har möjliggjort för oss att studera det tidiga skedet i utvecklandet av insulinresistens hos häst och kopplingen till aminosyrametabolismen.
Resultaten från denna studie visar att hästar som utvecklar övergående insulinresistens får en ökning av de grenade aminosyrorna (BCAA) i blodet. Detta antyder att det kan finnas ett samband mellan stegringen i BCAA och uppkomsten av insulinresistens, vilket överensstämmer med resultat från tidigare studier på människa och möss.
Sammanfattningsvis indikerar studien att de grenade aminosyrorna bidrar till utvecklandet av insulinresistens även hos häst. Framtida studier på hästar med konstaterad insulinresistens är nödvändiga för att se om dessa hästar har förhöjda nivåer av BCAA i plasma för att därefter kunna studera mäta nivåerna av BCAA i fettväv samt deras påverkan på insulinsignaleringen.
Populärvetenskaplig sammanfattning
Hos människa finns det tecken på att aminosyrametabolismen har en koppling till utvecklandet av insulinresistens, där man ser förhöjda nivåer av främst de grenade aminosyrorna hos individer som är insulinresistenta. I vilken utsträckning aminosyrametabolismen är påverkad hos hästar med insulinresistens och typ II diabetes liknande förändringar är inte känt. Den experimentella modell vi utvecklat har möjliggjort för oss att studera det tidiga skedet i utvecklandet av diabetes typ 2-liknande tillstånd (insulinresistens) hos häst och kopplingen till aminosyrametabolismen. Modellen har gett oss möjlighet att undersöka vilken roll aminosyrametabolismen har för utvecklandet av insulinresistens hos häst.
Resultaten från denna studie visar att hästar som utvecklar en övergående insulinresistens får en ökning av de grenade aminosyrorna i blodet. Detta antyder att det kan finnas ett samband mellan stegringen i BCAA och uppkomsten av insulinresistens, vilket överensstämmer med resultat från tidigare studier på människa och möss.
Sammanfattningsvis indikerar studien att de grenade aminosyrorna bidrar till utvecklandet av insulinresistens även hos häst. Framtida studier på hästar med konstaterad insulinresistens är nödvändiga för att se om dessa hästar har förhöjda nivåer av BCAA i plasma för att därefter kunna studera mäta nivåerna av BCAA i fettväv samt deras påverkan på insulinsignaleringen. Det är också tänkbart att man i framtiden kan använda nivåerna av BCAA som en prognostisk markör för att bedöma risken för utvecklande av insulinresistens.