Forskningsprojekt
Sök och hitta bland samtliga beviljade projekt och läs det senaste inom hästforskning.
Forskningsprojekt
Visar 225 projekt
Ingen hov ingen häst? – En studie om hovkvalité, prestation och hälsa hos travhästar.
Syftet med projektet var att: 1) klargöra hur prestationen påverkas av att tävla utan skor, 2) studera egenskaper som kännetecknar hovar som kan (RB) och inte kan (RS) tävla barfota…
Hest i trafikk
Studiens mål er å bidra til trafikksikkerhet. Det er gjort intervjuer, spørreundersøkelse, dokumentstudier og utprøvinger på bane. En god del hestebrukere er utrygge og samspillet med andre trafikanter er ikke…
Objektiv gangartsanalyse og halthetsutredning av islandshest
Syftet med studien var att se hur islandshästar rör sig i olika gångarter, utveckla metoder för automatisk klassificering av gångarter och hälta i olika gångarter. Algoritmer utvecklades för identifiering av…
UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Sommareksem är en allvarlig kronisk hudinflammation som orsakas av en överkänslighet mot saliv från framförallt svidknott (Culicoides spp). Sjukdomen är vanligt förekommande samt medicinskt svårbehandlad. Profylaktiska åtgärder är avgörande för…
Förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen genom nya metoder och verktyg
Studien omfattade två delar: 1) En enkätstudie med syfte att identifiera hur anställda inom hästnäringen upplever sitt nuvarande jobb och vilka faktorer de anser är viktigast för att ett jobb…
Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Projektets resultat visar bl.a. hur tränare kan använda hästens handlingar som pedagogiska resurser i träningssituationen, och därigenom koppla ihop vad hästen gör med frågor om hästvälfärd i och utanför träningssituationen.…
Mugg och rasp på dölehästar och nordsvenska brukshästar: förekomst, diagnostik och behandling
Förekomst av mugg och rasp (M/R) hos dölehäst och nordsvensk brukshäst undersöktes i en enkätstudie som visade att sjukdomen är vanligt förekommande och orsakar lidande och försämrad livskvalitet både hos…
Medicintekniska produkter – innehåll och effekt på ledinflammation
Autologt konditionerat serum (ACS) har blivit en vanlig behandling vid ledinflammation hos häst och människa trots att det inte är känt exakt vad i detta serum som skulle ge en…
Blodtilførselen til vekstbrusken i glideleddene, med relevans for utviklingssykdommer og spatt
Hovedmålet var å undersøke blodtilførselen til vekstbrusken i kuboidalknoklene i hasen, for å beskrive utvikling og øke forståelsen av sykdommer som osteochondrose og osteoartritt/spatt. Bakbeinspar fra døde føll donert til…
Vaccination – ett möjligt alternativ till avmaskning av häst?
Det långsiktiga målet med projektet är att skapa ett vaccin mot hästens farligaste parasit, den stora blodmasken Strongylus vulgaris. För det ändamålet måste relevanta antigen väljas ut och kombineras med…
Påverkas hästars återhämtning efter arbete av uppstallningsformen?
De flesta hästar i Sverige är uppstallade i individuella boxar i traditionella stall. Boxhållning minskar möjligheten till rörelse och social interaktion med andra hästar. Hästhållningssystem där hästarna kan gå fritt…
Utökad samhällsekonomisk modell för hästnäringen: Hur konsumtionen varierar över region och hästtyp
Det konkreta syftet har varit att studera om och i så fall hur konsumtionen varierar mellan regioner i Sverige och mellan olika typer av hästanvändning. Projektet har varit nära kopplat…
Hästens och människans välfärd och värdighet
Den här studien utvecklar Martha Nussbaums förmågemodell så att det kan användas till att etiskt utvärdera både människans och hästens välfärd och värdighet i hästunderstödd terapi. Studien visar att det…
Från unghäst till atlet -förändringar över tid av rörelsesymmetrin hos trav- och ridhästar.
Många ridhästar som tränas och tävlas rör sig asymmetriskt och vi vet inte om det beror på smärta och kan vara orsakat av träning eller om de kan vara en…
Antikroppar mot hästinfluensa i verkligheten – en studie av vaccinerade svenska travhästar i träning
Projektets mål var att kartlägga hur antikroppsnivåerna mot hästinfluensavirus hos travhästar som vaccinerats två gånger årligen förändras under en 13-månadersperiod. I vårt material ingick 56 varmblodiga travhästar i träning. Blodprov…
Inhysningens betydelse för hästvälfärd, arbete, säkerhet och pedagogik på svenska ridskolor
Projektet syftade till att undersöka hur ridskolor väljer och etiskt motiverar sitt val av inhysningssystem för hästarna. Projektet jämförde två grupper av ridskolor – de med lösdriftssystem och de med…
Selektiv avmaskning mot blodmask – risker och möjligheter
Hästens parasiter utvecklar resistens mot avmaskningsmedel vilket är ett hot mot hästars hälsa. I likhet med antibiotika är det nödvändigt att vara restriktiv med avmaskningsmedel för att effekten skall bevaras.…
Hösilage”intolerans” hos häst?
Studiens syfte var att jämföra utfodring, foderkvalitet och träcksammansättning hos hästar med och utan symptom på fri fekal vätska (FFV), ibland kallat hösilageintolerans, för att försöka hitta/utesluta tänkbara orsaker till…
Kartläggning av prestationsegenskaper, genetisk variation och hälsa hos kallblodstravaren
Detta omfattande och ambitiösa SLU – NMBU samarbetsprojekt hade som huvudsyfte att förbättra prestation, hälsa och välfärd hos den norska/svenska kallblodstravaren. Experter inom veterinärmedicin, prestationsegenskaper, genomik och genetiska tester analyserade…
Ridundervisningens pedagogiska praktik; lärande, interaktion och kommunikation om ryttarkänsla
Syftet var att utforska interaktionen mellan deltagare vid ridundervisning på svenska ridskolor och hur ridlärare kan göra ryttarkänsla möjlig att lära. Med hjälp av samtalsanalys bearbetades videoinspelningar av ridlektioner med…
Patomorfologi och immunbiologi vid Acquired Equine Polyneuropathy (AEP); en nyckel till etiologin?
Nervsjukdomen förvärvad polyneuropati hos häst (Acquired Equine Polyneuropathy, AEP) har funnits i Norden i cirka 20 år. Etiologin är oklar, men hypotesen är att ett toxin i vissa hösilage-partier leder…
Runs of homozygosity brukt på fjordhestpopulasjonene i Norge og Sverige
Norge er opprinnelseslandet til fjordhesten, men flere små populasjoner av fjordhest over hele verden utgjør til sammen en ganske stor populasjon. Et viktig mål er derfor å utvikle en internasjonal…
Karaktärisering av hjärtkärlfunktionen hos insulinresistenta hästar
Denna studie visar att hästar med insulin dysreglering (ID) har kardiovaskulära förändringar som påverkar vilohjärtfrekvensen samt det systemiska blodtrycket under insulininfusion, där hästar med ID hade högre vilohjärtfrekvens och inte…
Kan förbättrad syresättning med pulsad inhalerad NO under hästanestesi öka patientsäkerheten?
Resultaten visar att en kombination av övertrycksandning, mekanisk ventilation och pulserad inhalerad kväveoxid (PiNO) optimerar matchningen av perfusion och ventilation och förbättrar arteriell oxygenering under anestesi hos både friska och…
Ökad hästvälfärd med hjälp av en anti-inflammatorisk biomarkör för glukokortikoider
Syftet var att undersöka om annexin A1 (A1) är en lämplig biomarkör i blod för terapeutisk effekt av dexametason (dex) i avsikt att optimera både behandling och antidopningsarbete. Blodprover från…