Forskningsprojekt
Sök och hitta bland samtliga beviljade projekt och läs det senaste inom hästforskning.
Forskningsprojekt
Visar 225 projekt
Forbedret behandling for økt overlevelse etter leddinfeksjon hos føll
Målet var å undersøke ledd etter bakterier har kommet inn i sirkulasjonen på føll. Føll hadde blodkar som gikk inn i vekstbrusk slik at bakterier kunne binde seg. Dette førte…
Förbättrad kryoöverlevnad hos hingstspermier avsedda för artificiell insemination
Målen för projektet är att fastställa om seminalplasman (SP) har en betydelse för hingst spermiernas kryoöverlevnad och befruktningsförmåga. Seminalplasman har visat sig öka spermiers kryoöverlevnad hos andra arter, samt förlänga…
Kompensatoriska hältmekanismer hos kliniskt halta hästar- är hästen halt på ett eller flera ben?
Vid en hältutredning gör veterinären en visuell bedömning av hästens rörelser för att avgöra vilket ben hästen är halt ifrån. När en häst avlastar ett ben pga. smärta kan den…
Hästsparkas anslagsenergi – underlag för dimensionering av stallinredning och byggnadskonstruktioner
Det står angivet i djurskyddsmyndigheternas föreskrifter om allmänna råd om hästhållning att material i boxväggar, boxdörrar och skiljeväggar mellan spiltor ska ha tillräcklig hållfasthet för att stå emot hästsparkar. Målet…
Optimering av penicillinbehandlingar till häst för att minska resistensutveckling
Det är viktigt både för att begränsa resistensutveckling och av djurskyddsskäl att det finns ett antibiotikum med smalt antimikrobiellt spektrum med låg risk för biverkningar som kan ges till häst…
Insulinkänslighet och insulinsignalering efter viktminskning hos hästar med metabolt syndrom – en möjlighet att förstå mekanismerna bakom insulinresistens och fång
Ekvint metabolt syndrom (EMS) är vanligt förekommande och karaktäriseras av insulinresistens (IR), fetma och ökad risk för fång. Vid IR svarar kroppens celler dåligt på det insulin som frisätts efter…
Peptider och proteiner – bekämpning av nya missbrukspreparat inom hästsporten
Det kommer ständigt information om nya preparat som kan missbrukas i samband med tävling. På senare år har en helt ny typ av substanser uppmärksammats – peptider och proteiner. Dessa…
Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning: samspelet mellan ryttare, ridlärare och häst (Delstudie 2: ryttare-ridlärare)
I ”Delstudie 2: Ryttare-Ridlärare” vidareutvecklas de multimodala interaktionsanalyserna av materialet som samlades in inom den av Stiftelsen Hästforskning finansierade första delstudien i projektet ”Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning”.…
Rörelseasymmetrier i ridhästpopulationen – biologisk variation eller hälta?
I en tvärsnittsstudie har rörelseasymmetrier hos svenska ridhästar studerats med hjälp av sensorbaserad rörelseanalys. Den vertikala rörelsen av huvudet och korset mättes på 222 hästar då de travade på rakt…
Hobbyryttare och sociala medier – information om säkerhetsrelaterade frågor på nätet
Projektet har undersökt med en kvalitativ ansats hur säkerhetsaspekter behandlas i 32 svenska sociala medier (mest bloggar) för hobbyryttare. Säkerhetsaspekterna var sällan ett uttalat ämne i inläggen, utan snarare en…
Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning: samspelet mellan ryttare, ridlärare och häst
Delstudien analyserar samspelet mellan ridlärare, ryttare och häst vid dressyrträning (fokus på häst-ryttare). Intervjuer, fältanteckningar samt 50 h videoinspelningar av träningar har samlats in och analyserats med hjälp av kommunikationsvetenskaplig…
Utvärdering av tränings- och tävlingsunderlag inom hoppsporten
Projektet har utvecklat och validerat en mekanisk hov, OBST (Orono Biomechancal Surface Tester) som simulerar de belastningar som en häst utsätter ett underlag för. På detta sätt kan man nu…
Tysta smittbärare av kvarkabakterien Streptococcus equi – utökad longitudinell studie
Kvarka, infektion med Streptococcus equi subspecies equi (S. equi), är en smittsam luftvägssjukdom hos hästar som kan ge s k tysta (symptomlösa) smittbärare. Förekomst av bakterien undersöktes vid upprepade tillfällen…
Hållbarhetsstudie på adrenokotrikotropt hormon (ACTH) i blodprov från häst
Analys av adrenokortikotropt hormon (ACTH) i plasma är en viktig del vid diagnostik av PPID (equine pituitary pars intermedia dysfunction), vilket är en sjukdom som drabbar många gamla hästar. I…
Effekt av dexametason på olika biokemiska variabler hos häst
Dexametason är en glukokortikoid som är vanlig vid behandling av häst med olika sjukdomstillstånd såsom t.ex. inflammation och allergi. För att bättre förstå biologiska effekter hos hästar som behandlats med…
Makro- och mikromineralinnehåll i skördat vallfoder för hästar
Sammanfattning av slutrapport Innehållet av makro- och mikromineraler i inplastat vallfoder undersöktes i 124 prover från svenska och norska gårdar. Innehållet av Ca, P, Mg, K, Cu, Fe, Mn och…
En jämförelse och utveckling av olika objektiva rörelseanalyssystem vid bedömning av hältor.
Stor variation har setts mellan veterinärer som bedömer hältor hos hästar och ny teknik med små sensorer har utvecklats för objektiv hältbedömning. Dessa system blir mer och mer vanliga i…
Proteiner i osteochondrose: nøkkelen til hvordan sykdomsprosessen styres og nedarves
Prosjektets mål var å finne proteiner som er involvert i styring og arv av osteochondrose. Fra egne studier var det identifisert 4 proteiner som kunne være involvert, og underveis i…
MALDI-TOF snabb test av bakterier i let-vätske från hästar med misstänkt let-infektion.
Korrekt behandling av infekterade leder kräver en mikrobiell diagnos vilket kan ta upp till en vecka. Med mass-spektrofotometri, MALDI-TOF, kan snabb identifiering av bakteriers ”fingeravtryck” göras. Vi undersökte den kliniska…
Förekomst och betydelse av herpesvirus 2 och 5 hos svenska travhästar
Herpesvirus typ 2 och 5 (EHV-2 och -5) har påvisats ofta hos hästar över hela världen, men det är oklart om de kan orsaka sjukdom. I den här studien undersöktes…
Sykdomskontroll og forbedret dyrevelferd ved hjelp av genetiske markører: En pilotstudie av osteochondrose og Birkelandfraktur hos hest
Ett mål i prosjektet var å verifisere QTL funnene som tidligere er rapportert av Lykkjen og medarbeidere på osteokondrose og Birkelandfraktur på varmblodstraver. Ved å øke materialet betydelig falt mange…
Hjertefunksjon hos kaldblodstravere
Sammanfattning av slutrapport Prosjektet hadde som overordnet mål å undersøke i hvilken grad avledningsforstyrrelser forekommer hos normalt presterende kaldblodstravere. Studien ville dermed også gi et bedre grunnlag for å kunne…
’Biologisk leddbehandling’ – cytokinprofil i Autolog Kondisjonert Serum (AKS)
Autologt kondisjonert serum (AKS) er en form for biologisk leddbehandling som brukes i hestepraksis. AKS lages fra pasientens blod, ved at blodcellene stimuleres til å produsere betennelsesdempende stoff. Sluttproduktet injiseres…
Ökad hästvälfärd genom utvärdering och återkoppling
Projektets mål var att utveckla ett återkopplingssystem för resultat från hästvälfärdsbedömningar och bedöma effekten av olika sorters återkoppling. välfärdsbedömningar utfördes av 365 hästar i 21 stall. I nästa fas delades…
Komposterad hästströgödsel som ett miljövänligt gödsel och jordförbättringsmedel för jordbruksmark- En kombination av hästens välbefinnande och minskade emissioner av näringsämnen till vatten
Tre olika strömaterial undersöktes för deras egenskaper. I ett laboratorieförsök täcktes jorden med vardera av dessa material och ovanpå lades ett lager färsk hästspillning. Därefter simulerades regn. Tillsats av enbart…