Hoppa till innehåll

För närvarande har vi tekniska problem i vårt system vilket innebär att våra e-postutskick inte kommer fram. Det innebär att kontrakten också blir försenade och förväntas skickas ut i mitten på januari. Vid frågor, kontakta Yvonne M. God jul och gott nytt år!

Välkommen till nya hastforskning.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar skicka ett meddelande till paola.squassina@hastnaringen.se

Träckanalys – en bra markör för överutfodring med fosfor?

Summering av slutrapport

Det här projektet ingick som en del i ett större projekt om hästars fosforbehov finansierat av Stiftelsen Lantbruksforskning. Syftet med projektet var att studera fosforomsättningen hos olika typer av hästar på svenska foderstater och att utveckla metoder för att avgöra om hästar överutfodras med fosfor. Bakgrunden var att den amerikanska organisation (NRC) som regelbundet går igenom den vetenskapliga litteraturen kring husdjurens näringsbehov och skapar rekommendationer utifrån detta höjt fosforrekommendationer till växande hästar, baserat på resultat från endast en studie. Vi var inte beredda att ändra de svenska rekommendationerna baserat på denna, enda studie. Den specifika frågeställningen för denna ansökan var dock om ett träckprov kan användas som markör för överutfodring av fosfor och våra studier har visat att det är möjligt. Våra studier visar också att en stor del av fosforn i hästträck vattenlösligt.

Populärvetenskaplig redovisning

Det här projektet ingick som en del i ett större projekt om hästars fosforbehov. Syftet var att studera fosforomsättningen hos olika typer av hästar på svenska foderstater och att utveckla metoder för att avgöra om hästar överutfodras med fosfor. Bakgrunden var dels att fosfor är en ändlig resurs som vid överanvändning (som djurfoder eller gödsel) kan bidra till övergödning av sjöar och hav samt att den amerikanska organisation (NRC), som regelbundet går igenom den vetenskapliga litteraturen kring husdjurens näringsbehov och skapar rekommendationer utifrån detta, höjt fosforrekommendationer till växande hästar baserat på resultat från endast en studie. Vi var inte beredda att ändra de svenska rekommendationerna baserat på denna, enda studie. Den specifika frågeställningen för denna ansökan var dock om ett träckprov kan användas som markör för överutfodring av fosfor och våra studier har visat att det är möjligt. Resultaten visar att det finns ett positivt linjärt samband mellan intaget och koncentrationen av fosfor i ett slumpmässigt taget stickprov, både hos unga och vuxna hästar. Sambandet kan användas för att skatta fosforintaget hos grupper av hästar som utfodras likvärdigt. Sambandet kan också användas för att skatta intaget på individnivå men då bör träckprov tas vid flera tillfällen. Om koncentrationen av fosfor i träcken överstiger 8 g/kg torrsubstans (ts) hos vuxna hästar är det troligt att överutfodring sker. Våra studier visar också att en fosforkoncentration runt 4 g/kg torrsubstans träck motsvarar ett för lågt fosforintag hos föl och att koncentrationen hos unghästar bör vara runt 8 g/kg ts.

Hästar vistas ofta utomhus delar av dygnet och avger en del träck i hagar och paddockar. För att bedöma risken för att fosfor ”rinner iväg” har vi också undersökt hur lättlösliga fosforföreningarna i hästträck är. Oavsett fosforgiva och typ av häst (unghäst, vuxen ridhäst, fölsto) verkar det som att minst 60 % av fosforn går att lösa ut med en svagt sur lösning och att något mindre löses ut med rent vatten. Det här betyder att överutfodring med fosfor till hästar mycket väl kan bidra till att fosfor rinner iväg, särskilt eftersom många hästar vistas i paddockar där det inte finns någon vegetation som kan ta upp näringen.