Utfodrar vi travhästar på ett sätt som orsakar muskelskada?
Sammanfattning av ansökan
Det är allmänt accepterat att nivåerna av muskelenzymaktivitet (CK och AST) i plasma kan öka hos travhästar och fullblod efter träning och tävling, vilket indikerar muskelskador. I en nyligen genomförd studie på friska travhästar, som utfodrats med en grovfoderdiet, var dock muskelenzym-nivåerna i plasma mycket låga efter ett tävlingsliknande arbetstest. Ett lägre muskelenzymsvar efter träning har också observerats hos hästar med återkommande korsförlamning såväl som hos friska galopphästar när de utfodrades med foder med låga stärkelsenivåer. Det här väcker frågan, kan det vara så att det är fodret och inte träningen som orsakar muskelskador och enzymläckage? Syftet med projektet är att utvärdera effekten av olika energisubstrat på plasmakoncentrationerna av muskelenzym efter träning. Hypotesen är att de plasmakoncentrationer av CK och AST som anses normala för kapplöpningshästar i stor utsträckning beror på stärkelserika dieter och i mindre grad beror på träning och tävling.