Nyhetsbrev

Framtida ledare formas i stallet

Stallmiljön fungerar som en skola för framtida ledare och entreprenörer. Det visade forskning vid Luleå tekniska universitet redan 2007.

Stallet är en miljö som främjar ett beteende som leder till entreprenörskap. Stalltjejerna lär sig leda sig själva och andra vilket de har nytta av senare i livet, säger Mats Westerberg, en av forskarna bakom studien.

I en senare studie, finansierad av Stiftelsen Hästforskning, har det gjorts uppföljningar av de flickor som var med i den första studien, samt undersökningar på hur kvinnor inom den hästrelaterade näringen ser på sitt eget entreprenörskap och hur tiden i stallet påverkat dem som företagare.

I intervjuerna beskrev stalltjejerna att det som påverkat dem mest var den starka relationen med hästarna, det hårda arbete som krävdes för att få stallet att fungera, de återkommande och oväntade utmaningarna som arbetet med hästar gav upphov till, samt den starka vänskapen med de andra stalltjejerna.

Ett tydligt tema var deras kompetens som ledare. Det var en erfarenhet som var användbar i situationer utanför stallet. Tjejernas vana att fatta beslut, organisera, ta ansvar och initiativ hade utvecklats i arbetet med hästen och med andra i miljön.

Projektet heter ”Hästkrafter för entreprenörskap”

En längre artikel publicerades i nummer 2/2012 av stiftelsens nyhetsblad.

Mer från Stiftelsen Hästforskning
Finansiärer och samarbetspartners