Aktuellt

Stiftelsen Hästforskning samarbetar med Svensk Travsport i ny utlysning av forskningsmedel

Diskussioner har pågått under en tid och det är nu klart att Stiftelsen Hästforskning (SHF) och Svensk Travsport (ST) tillsammans utlyser medel till forskning om travhästars hälsa, prestation och välbefinnande i en ny utlysning.

Utlysningen omfattar upp till tre miljoner kronor per år i tre år till finansiering av forsknings- och utvecklingsprojekt under perioden 2022-2024. Finansiärerna ser gärna samverkansprojekt över flera kompetensområden. Även annan hästhållning än travsport kan vara av relevans.

– Forskningen kommer kunna fylla ett tydligt identifierat behov av ny kunskap och tillsammans hoppas vi nå ut med den nya kunskapen till hästhållarna och de aktiva inom travsport. Vi är glada att kunna möta den statliga finansieringen till forskning med medel direkt från näringen, säger Christian Nyrén, verksamhetschef SHF.

Projekten ska kunna bidra till ökad kunskap om optimal hästhållning, träning och tävling av travhästar. De ska också se på metoder för identifiering av olika typer av skador, ohälsa och positiva välfärdsindikatorer i tidigt skede samt utveckling av förbättrad diagnostik, behandling och rehabilitering av vanligt förekommande sjukdomar.

– För Svensk Travsport är det alltid högsta prioritet att de hästar som tävlar i våra lopp mår bra. I den långsiktiga affärsplan vi presenterade i år satsar vi kraftfullt på höjd hästvälfärd och i det ingår mer fokus på forskning som vi vet att det finns behov av, säger Maria Croon, vd ST. Vi hoppas att den här satsningen ökar kunskapen kring travhästen och kan leda till att minska risken för kroniska skador och på så sätt främja hästarnas hälsa, prestation och välfärd.

Mer information samt utlysningstext kommer finnas på SHF hemsida under våren.

Kontaktperson
Mer från Stiftelsen Hästforskning
Finansiärer och samarbetspartners