Forskningsprojekt
Sök och hitta bland samtliga beviljade projekt och läs det senaste inom hästforskning.
Forskningsprojekt
Visar 231 projekt
Ryttarkänsla i praktiken – hur man undervisar ryttare
Att instruera ryttare är komplext eftersom ridläraren samtidigt måste vara uppmärksam på både häst och ryttare, instruera och strukturera lektionen. Syftet med projektet var att studera hur ridlärare instruerar ryttaren…
Vad veterinären inte ser – implementering av video för smärtövervakning av hästar
Välfärd och beteenden hos unga tävlingshästar som hålls i olika system under sommaren.
Ögonlösa hästar – Maskininlärning för att undersöka den gåtfulla genetiken bakom mikroftalmi hos häst
Smärtsam infektion i hornhinnesår hos svenska hästar; förekommande bakterier, svampar, resistensmönster och prognos för läkning
Antibiotika i hästaveln- ett dubbeleggat svärd som hotar framtidens hästar?
Gi hesten en stemme – Hestevelferd og eierbevissthet
En ny behandling av ekvint metabolt syndrom med potential att förebygga fång
Insulindysreglering (ID) hos häst leder till kraftigt förhöjda insulinnivåer (hyperinsulinemi) efter utfodring. För att undvika att hästen utvecklar fång måste insulinnivåerna efter utfodring minska, vilket delvis uppnås genom dietåtgärder. Projektets…
Forståelse av etiologien bak acquired equine polyneuropathy via studier av Schwanske celle kulturer
En metode for kultivering av Schwannske celler (SC) hos hest ble etablert. Cellekulturer fra 10 friske og 3 AEP hester, inklusive en med histopatologisk påviste inklusjoner, er nå nedfrosset. Flow…
”Hästfolk är vana att hugga i”: Arbetsgivares och ryttares syn på färdigheter och egenskaper som utvecklats i ridmiljön
Runt och runt i cirklar – dags att komma framåt med hältdiagnostik vid longering
Inavelsdepression hos kallblodstravare – kalla sanningar om en het fråga
EHV-1 i Sverige och Norge
Raskere og bedre sårheling ved bruk av autologe hudkomponenter
Trygga idrottsmiljöer inom hästsektorn i Sverige och Norge
Optimerad avel för sunda och högpresterande sporthästar genom linjärt beskrivna egenskaper
Kan vi forbedre rideferdigheter og hestevelferd gjennom trening av ryttere uten hest?
Finns ’Hopparknä’ hos häst?- en studie av patellardesmopati som orsak till knähälta hos sporthästar
Mjukdelarna runt knäskålen (patella) som orsak till hälta hos häst är ett vetenskapligt outforskat område men som kliniskt ofta behandlas med ”alternativa” metoder utan fastställd diagnos. Inom humanmedicinen är patellartendinos…
Är de för små för att rida? En studie av ridskolornas aktiviteter för förskolebarn från säkerhets- och hästvälfärdsperspektiv
Idag erbjuder många ridskolor i Sverige och Norge ridning för förskolebarn, trots att ridlärare upplever att barnen är för små för att rida. Aktiviteterna innehåller ridning men även lektioner i…
Identifiering av gener med negativ inverkan på hästens hälsa och välbefinnande: Ett ramverk baserat på helgenomsekvensering och bioinformatik på häst
Vårt syfte var att identifiera orsakande mutationer för ärftliga sjukdomar och underlätta informerad avel av friska hästar. Initialt fokuserade vi på sjukdomarna mikroftalmi och WFFS som observerats bland varmblodshästar. Vi…
Tömtryck hos varmblodiga travare: kör vi med trasiga bromsar?
En effektiv kommunikation mellan kusk-häst via tömsignaler till bettet är viktigt ur säkerhetssynpunkt, hästens körbarhet och välfärd. Målet med projektet var därför att fastställa variationen i tömkraft (TK) hos travhästar…
Vallfoder för hästar ur ett utfodringsperspektiv
Syftet med projektet var att systematiskt kartlägga vetenskaplig information inom ämnesområdet vallfoder till hästar ur ett utfodringsperspektiv. En granskning och sammanställning av den litteratur som kan ha relevans för de…
Utveckling av den didaktiska processen i ridundervisning (Delstudie 3: Ridlärare-Häst)
Projektets resultat visar bl.a. hur tränare kan använda hästens handlingar som pedagogiska resurser i träningssituationen, och därigenom koppla ihop vad hästen gör med frågor om hästvälfärd i och utanför träningssituationen.…
UTVÄRDERING AV EN NY PROFYLAKTISK METOD FÖR ATT MINSKA LIDANDET HOS HÄSTAR MED SOMMAREKSEM
Sommareksem är en allvarlig kronisk hudinflammation som orsakas av en överkänslighet mot saliv från framförallt svidknott (Culicoides spp). Sjukdomen är vanligt förekommande samt medicinskt svårbehandlad. Profylaktiska åtgärder är avgörande för…
Bakbenshälta hos häst – varför är den så svår att se och hur kan vi bli bättre?
I det här projektet ville vi förbättra både visuell bedömning och objektiv mätning av bakbenshälta. Genom att i detalj studera hästens rörelsemönster, med fokus på bäckenets rotation, kunde vi konstatera…